Een onderwerp waar wij het al in het begin van het programma over hebben is weerstand.
Weerstand treed op wanneer je brein zich niet veilig voelt. Het is een heel oud mechanisme van het reptielen brein om te zorgen dat je veilig bent. Jouw hersenen reageren op een onveilige situatie waardoor je bepaald gedrag gaat vertonen. Je gaat in de weerstand/verdediging. Naast onveilige situaties treed er ook weerstand op in situaties waarbij je uit je comfortzone stapt. Jouw reptielen brein wilt jou veilig houden en wil niet dat je buiten je comfortzone gaat om jezelf verder te ontwikkelen.
Door de weerstand te herkennen en erbij stil te staan wat precies de trigger voor deze weerstand is, kun je leren hier op een andere manier mee om te gaan. Weerstand wordt dus getrieerd door een bewuste of onbewuste angst. Door de angst en de weerstand heen gaan zorgt voor groei.
Voorbeelden van weerstand:
Verschuiving:
Ineens een heel ander probleem creëren of een ander probleem groter maken om het echte probleem niet onder ogen te hoeven komen.
Vermijding:
Weten dat het probleem bestaat en er helemaal niks mee doen terwijl je weet dat het probleem daar vaak erger van word. Bijvoorbeeld het niet openmaken van post.
Ontkenning:
Het volledig ontkennen van een situatie of probleem. Echt geloven dat het probleem niet bestaat als je er niks mee doet. Dit zie je vaak wanneer een dierbare overlijd en iemand de volgende dag gewoon de eettafel dekt met het bord van diegene erbij.
Agressie:
Verbaal of fysiek agressief gedrag vertonen wanneer je je onveilig voelt.
Regressie
Kinderachtig gedrag vertonen of kinderlijk gedrag. Ineens weer in bed plassen, de clown uithangen of extreem overdreven gaan lachen om dingen.
Diskwalificatie
Een ander in diskrediet brengen door iets naars over de ander te zeggen of een ander minderwaardig behandelen.
Rationalisatie
Een probleem of situatie heel erg gaan rationaliseren zodat je maar niet hoeft te voelen wat het met je doet. Kan ook zijn dat je problemen altijd direct gaat oplossen zonder naar de oorzaak te kijken of te voelen wat het met je doet.
Verdringing
Het wegstoppen van gevoel of emotie terwijl je weet dat die er is. Kan heel erg lijken op ontkenning alleen weet je hierbij wel dat het er is maar probeer je het naar de achtergrond te brengen.
Projectie
Jouw probleem op een ander projecteren. Veel gebruikte zin is: Ja, maar jij....
Of jouw probleem bij een ander aanpraten of een ander ermee opzadelen.
Zijn er vormen van weerstand die je herkent? Weet ook dat in het begin dat je dit leert, je pas de weerstand herkent als het gedrag al is vertoont. Daarna ga je pas weerstand herkennen op het moment dat het gebeurt en pas later kan je het gedrag voorkomen en eerder reageren. Stap voor stap kan je hierin groeien. Bewust worden is de eerste stap en dat is een proces op zich.
Wil je naar aanleiding van ons blog contact met ons opnemen vul dan ons contactformulier in.
Comentarios