Weerstand

Bijgewerkt op: aug 24

Een onderwerp waar wij het al in het begin van het programma over hebben is weerstand.

Weerstand treed op wanneer je brein zich niet veilig voelt. Het is een heel oud mechanisme van het reptielen brein om te zorgen dat je veilig bent. Jouw hersenen reageren op een onveilige situatie waardoor je bepaald gedrag gaat vertonen. Je gaat in de weerstand/verdediging. Naast onveilige situaties treed er ook weerstand op in situaties waarbij je uit je comfortzone stapt. Jouw reptielen brein wilt jou veilig houden en wil niet dat je buiten je comfortzone gaat om jezelf verder te ontwikkelen.


Door de weerstand te herkennen en erbij stil te staan wat precies de trigger voor deze weerstand is, kun je leren hier op een andere manier mee om te gaan. Weerstand wordt dus getrieerd door een bewuste of onbewuste angst. Door de angst en de weerstand heen gaan zorgt voor groei.
Voorbeelden van weerstand:


Verschuiving:

Ineens een heel ander probleem creëren of een ander probleem groter maken om het echte probleem niet onder ogen te hoeven komen.


Vermijding:

Weten dat het probleem bestaat en er helemaal niks mee doen terwijl je weet dat het probleem daar vaak erger van word. Bijvoorbeeld het niet openmaken van post.


Ontkenning:

Het volledig ontkennen van een situatie of probleem. Echt geloven dat het probleem niet bestaat als je er niks mee doet. Dit zie je vaak wanneer een dierbare overlijd en iemand de volgende dag gewoon de eettafel dekt met het bord van diegene erbij.


Agressie:

Verbaal of fysiek agressief gedrag vertonen wanneer je je onveilig voelt.