top of page

Emoties zijn boodschappers

Bijgewerkt op: 24 aug. 2021

Emoties, positief of negatief. We vinden er vaak wat van. We vinden ze lastig, ze komen op momenten dat je ze niet wilt, overvallen je of je word er door veroordeeld door je omgeving. Maar wist je dat je emoties een uitvergroot gevoel is? Dat jouw emotie je op dat moment iets wilt vertellen?


Emoties hebben is net zo belangrijk als ademen. En ze willen beheersen of ze weg willen duwen zorgt er alleen maar voor dat je minder goed kan leven. Het werkt je tegen.


Er zijn veel verschillende emoties maar de 4 basis emoties zijn:


 1. Blij

 2. Bedroefd

 3. Bang

 4. Boos

Daar onder vallen dan ook nog 8 andere basis emoties:


 1. Liefde

 2. Angst

 3. Vreugde

 4. Woede

 5. Verdriet

 6. Verrassing/Verbazing

 7. Schaamte

 8. Walging


Emoties hebben een onderliggende boodschap voor je. Want waarom raak je geëmotioneerd? Wat zit daaronder? Wat is er daadwerkelijk aan de hand. Wanneer we leren met afstand naar een emotie te kijken zullen we makkelijker ontdekken wat echt aandacht mag hebben.


Er word niet voor niets gezegd dat je beter niet vanuit emotie kan reageren omdat je dan reageert op je emotie en niet van wat er echt aan de hand is.


Bijv. we worden boos omdat iemand iets zegt wat je raakt. En we reageren boos terug. Maar wat zit er onder? Waarom raakt het je zo dat iemand dat zegt. Wanneer je dat weet kun je vanuit je eigen gevoel aangeven wat die opmerking met je deed en je zult zien dat je een heel ander gesprek hebt.


Iedereen heeft emoties en ze mogen er gewoon zijn. Je kan ze in je eigen voordeel gebruiken. Wanneer je je emoties beter leert kennen en onderzoekt wat er onder zit zul je als mens verder groeien.


Tot slot laten we vooral niet vergeten dat er ook positieve emoties zijn zoals blij, liefde of geluk. Koester deze als je ze voelt. En sta er bij stil bijvoorbeeld aan het einde van de dag. Onze community staat hier zelfs elke dag bij stil in een vorm van dankbaarheid. Kijken naar wat er wel is ipv van niet zorgt als voor meer positieve emoties.


Wil je naar aanleiding van ons blog contact met ons opnemen vul dan ons contactformulier in.


60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page