top of page

Wat kan je ondernemen als je je eenzaam voelt?

Disclaimer: dit blog is geschreven voordat eventuele nieuwe maatregelen bekend werden. Check of alles wat hier geschreven wordt nog “mag”.

Het is voor iedereen mogelijk om zich in bepaalde periodes in het leven alleen of eenzaam te voelen. Dit kan zijn omdat je daadwerkelijk alleen bent, alleen woont en weinig contacten hebt. Maar het is ook mogelijk om je eenzaam te voelen in de drukte van je gezin, familie en vrienden. Misschien omdat je je onbegrepen voelt of geen aansluiting vindt. Beide gevallen zijn enorm vervelend. In deze decembermaand is het misschien nog wel extra vervelend. In dit blog wil ik je graag wat tips geven wat je zou kunnen doen om je minder eenzaam te voelen of meer mensen te ontmoeten. Ik kan bij niemand in zijn portemonnee kijken. Dat houdt in dat ik ook goed begrijp dat een betaalde workshop of activiteit voor jou geen optie kan zijn. Ik geef ook zeker voorbeelden in dit blog waar je niet voor hoeft te betalen. Daar gaan we!


1. Volg een workshop! (€€)

Een workshop volgen is een perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen en gelijk lekker bezig te zijn. Vaak worden er vooral in deze maand veel workshops georganiseerd rond het thema Kerst. Maak een kerststuk, kerstkaarten of ga lekkere snacks leren maken! Bij Huis van Herstel worden ook workshops georganiseerd. Je vindt hier ook wat sneller aansluiting als je een psychische kwetsbaarheid hebt. Dit kan je misschien minder eenzaam laten voelen. Hierbij een aantal voorbeelden van workshops:

- Op 11 december kun je bij Huis van Herstel in Zeist een kerstkrans gaan maken! Er is een mogelijkheid om in de middag te komen en in de avond. Vind je het spannend om alleen te komen? Laat het dan vooral weten! De kosten hiervoor bedragen €25,-. Meer informatie vind je via onderstaande link. Naast deze specifieke workshop, staat er in de agenda van Huis van Herstel nog veel meer leuks. Neem zeker daar ook een kijkje!- Een persoonlijke favoriet is een workshop volgen bij Marjanne. Je kunt op bezoek in haar atelier in Zwolle! Zie vooral deze link (https://marjannemaakt.nl/workshops) om te bekijken wat de mogelijkheden zijn en hoeveel het je eventueel kost.

Mocht de drempel te groot zijn om er heen te gaan, dan biedt zij ook DIY workshops aan voor thuis! Misschien is het voor jou fijn om dit eerst te proberen en iemand hiervoor bij je thuis uit te nodigen. Wil je echt graag nieuwe mensen leren kennen is een workshop bezoeken wel logischer.

2. Bezoek samenkomsten/inloopdagen (Vaak gratis)

Er worden door veel verschillende organisaties allerlei verschillende inloopdagen, samenkomsten of introductiemomenten georganiseerd waar jij eens een kijkje kunt nemen. Een mooie mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen, maar ook om eens een kijkje te nemen ergens waar je wellicht vaker kunt komen! Ook hier wil ik je een voorbeeld geven

- Op verschillende dagen wordt er door Huis van Herstel een inloopochtend of middag georganiseerd. Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen in onze ateliers en daar met andere creatief aan de slag te gaan. Kom je alleen voor een bakje koffie en wat informatie is dat ook helemaal prima. Je bent welkom zoals jij bent en zoals jij je voelt. Je kunt gratis inlopen. Via https://www.huis-herstel.nl/ vind je wanneer de verschillende inloop momenten zijn op de verschillende vestigingen.


- We blijven even bij Huis van Herstel, want elke woensdagavond is er een creatieve zoomsessie waar jij gratis bij kunt aansluiten! Het kan best even een stap zijn om zomaar ergens naar toe te gaan, en dit kun je vanuit de veiligheid van je eigen huis volgen! Tijdens deze zoomsessie komen er verschillende mensen (tot nu toe alleen nog vrouwen) bij elkaar om creatief te zijn en gezellig te kletsen. Dit is geen must, soms ben je ook gewoon lekker stil. Helemaal prima! Je bepaalt zelf wat je wilt doen. Het is dus niet zo dat je meedoet met een georganiseerde activiteit. De een haakt, de ander schrijft en weer een ander zit achter de naaimachine. Elke woensdagavond ben je om 19:30 van harte welkom! De zoomlink vind je ook weer via https://www.huis-herstel.nl/ . Wie weet zie ik je daar!


- Eenzaam.nl is een organisatie waar je terecht kunt als jij je alleen voelt. Ook hier kan dit om de verschillende redenen zijn die ik eerder heb genoemd. Zij bieden allemaal verschillende mogelijkheden om het makkelijker voor je te maken wat te ondernemen. Je kunt in contact komen met een buddy, er is een luisterlijn die je kunt bellen en ze organiseren allerlei activiteiten en samenkomsten. Ik raad je aan om eens een kijkje te nemen op https://www.eenzaam.nl/activiteiten-voor-jou en te zien of er iets voor je tussen zit!


3. Ga naar buiten! (gratis en betaalde opties mogelijk)

Dit klinkt natuurlijk echt heel simpel. Leuk Angela, lekker naar buiten in mijn uppie in de regen of wie weet zelfs sneeuw. Ik weet het, en ik bedoel ook zeker niet dat je er (altijd) alleen op uit moet gaan. Het is wel bewezen dat de buitenlucht goed is voor je mentale gezondheid. Met een fijne podcast, je lievelingsmuziek of misschien wel een wandelmeditatie kun je misschien ontdekken waar jij je eenzaam voelt. Goed, daar kom je niet persé voor in dit blog 😉 Dus bij deze, voorbeelden:


- Er zijn door heel Nederland verschillende wandelgroepen actief! Dit gaat in allemaal verschillende gradaties. Je kunt een wandeltocht doen van meerdere uren maar je kunt ook een wandelmaatje vinden voor af en toe een rondje samen. Win-Win, je ontmoet nieuwe mensen en bent lekker buiten. Het is vaak mogelijk je bij een groep te voegen, of een oproep te plaatsen. Google is hierin je vriend zodat je wat bij jou in de buurt kunt vinden.


- Ben je graag buiten, en misschien ook wel gewoon alleen, maar vind je het lastig om zonder echt ‘doel’ te lopen? Dan kun je op vrijwillige basis een hondenuitlater worden! Omgaan met dieren geeft je hersenen ook een boost (behalve als je niet van dieren houdt 😉). Je bent buiten, loopt een uur met een honden maatje en voelt je vaak door zo’n activiteit minder eenzaam. Ook als je dit dus alleen doet. Een extra persoon erbij is echt niet een vereiste om je minder eenzaam te voelen


4. Zoek vrijwilligerswerk

Voor ik hierop inga, wil ik aangeven dat ik het begrijp dat werken niet voor iedereen mogelijk is. Als jij tegen psychische of lichamelijke problemen aanloopt waardoor werken niet binnen je opties valt, kan het zijn dat ook vrijwilligerswerk al te hoog gegrepen is. Wie weet kun je er wel wat in zien voor in de toekomst en anders sla je dit kopje gewoon lekker over 😉


Een mooie manier om een steentje bij te dragen en om nieuwe contacten op te doen, is het zoeken van vrijwilligerswerk. Dit kun je zo gek maken als je zelf wilt! Wat vaak het voordeel is hieraan, is dat je bepaalde afspraken kunt maken wanneer je er bent. Dit geeft een extra stok achter de deur voor als je het moeilijk vindt om de stap te nemen ergens naar toe te gaan. Je wordt verwacht! Ik geef je graag wat kleine voorbeelden:


- Er worden in veel verzorgingstehuizen vrijwilligers gezocht die een wandeling willen maken met de ouderen of even gezellig een kop koffie met ze willen drinken. Check hiervoor eens de websites van je lokale verzorgingstehuizen voor de mogelijkheden en wat zij hierin verwachten. Ga vooral niet over je eigen grens.

- Zoek eens naar buurthuizen of clubhuizen bij jou in de buurt. Vaak zoeken ze daar vrijwilligers die helpen met bepaalde activiteiten. Leuk om gelijk bezig te zijn maar ook om je in te zetten voor je lokale buurthuis! Je leert hier nieuwe mensen kennen, ben lekker bezig en leert misschien zelfs wat nieuws!


- Ik raad je aan om eens een kijkje te nemen bij https://vrijwilligerswerk.nl/zoekvrijwilligerswerk/vrijwilligerscentrales/default.aspx . Hier kun je je postcode of woonplaats invullen en een vrijwilligerscentrale bij jou in de buurt vinden. Mocht die er zijn, dan kun je allerlei verschillende mogelijkheden aan vrijwilligerswerk vinden wat in jouw woonplaats nodig is.


Dit waren mijn 4 tips voor nu! Ik hoop dat er wat voor jou tussen zit wat aansluit. Ik kan me ook voorstellen dat die 1estap zetten nog steeds erg moeilijk is. Weet dan ook dat wij van Huis van Herstel voor je klaarstaan. Wij bieden via verschillende wegen een luisterend oor. De creatieve zoom is daar een mooi voorbeeld van. Is dat echt een brug te ver, neem dan gerust via ons contactformulier contact met ons op. We kunnen dan met je in gesprek gaan over wat je nodig hebt en wat Huis van Herstel kan bieden met een van haar programma’s.


Stay safe en ik wens je een fijne decembermaand.

Angela


120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page