top of page

Er zou niks van mij terecht komen

Groot gedeelte van mijn leven had ik een totaal verkeerd zelfbeeld. Het plaatje wat ik zag in de spiegel maar ook hoe ik over mijzelf dacht was niet positief. Ik was onzeker maar dit verborg ik met een stoere houding en grote mond.

In de eerste tien jaar van je leven wordt de fundatie aangelegd van je persoonlijkheid.

Drie dingen zijn belangrijk, het beeld wat je van jezelf hebt, het beeld wat je hebt van de wereld en het beeld van de mogelijkheden die je hebt.


Het beeld wat ik van mijzelf had was behoorlijk negatief.

Als kind kreeg ik veel kritiek en voelde ik vaak de afkeuring van mijn moeder. Ik was altijd bezig om mijn moeder aan het lachen te krijgen, dan pas voelde ik mij gewaardeerd.

Humor werd mijn grootste wapen.


Er werd heel duidelijk gezegd dat er niets van mij terecht zou komen en dat ik maar een fatsoenlijke man moest vinden want dat zou mij ‘redden’.

Met mijn negatieve zelfbeeld en geen flauw benul wat liefde nu werkelijk inhield ging ik op zoek. Ik had geen enkel idee wat mijn waarde was en als er iemand van mij zou houden mocht ik mijn handjes dichtknijpen. Hierdoor kwam ik in een ongezonde relaties en de enkele keer dat er werkelijk iemand van mij hield vluchtte ik hard weg omdat ik simpelweg er niet mee wist om te gaan.


Uiteindelijk kwam ik tot het besef dat ik vast zat in ongezonde vicieuze cirkel.

Tijdens therapie ging ik de negatieve gedachten over mijzelf aan en stapje voor stapje heb ik hard gewerkt om positiever en liefdevoller over mijzelf te denken. Ik probeer bewust te kijken naar mezelf alsof ik mijn beste vriendin ben. Dat wat ik zou zeggen tegen haar, dat zeg ik nu tegen mezelf. Als ik in de spiegel kijk probeer ik alleen maar te kijken naar dingen die ik oké of mooi vind aan mezelf, de positieve dingen benadrukken dus!

Ik kwam ook tot het besef dat een fatsoenlijke man mij niet ging redden. Hier is maar één iemand verantwoordelijk voor en dat ben ik.


Het is moeilijk om het fundament van jezelf te veranderen en deze verbouwing ben je levenslang mee bezig waarschijnlijk. Het is het absoluut waard. Het leven is zoveel fijner als je in de spiegel kijkt en kan voelen dat daar best wel een leuk mens staat. Niet perfect, maar prima zoals ze is..


Kijk vandaag eens goed naar jezelf, wat voel je, wat zie je? Zijn er veel negatieve gedachten of ben je best wel blij met jezelf? Gooi die negatieve overboord en vergroot waarmee je blij bent want ook jij bent helemaal prima!


Liefs Maroeska

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page