top of page

Vriendschap, hoe inclusief ben je.

Lees mee met de briefwisseling tussen Juliëtte en Sabine....


Lieve Juul,


Allereerst wil ik je bedanken voor onze vriendschap. Ik heb misschien een onrealistisch beeld van vriendschappen met mensen zoals ik. Ik kon en nog steeds kan ik me niet voorstellen dat mensen met mij vrienden zouden zijn. Mijn beeld is dat mensen mij niet zullen mogen of niet met me gezien willen worden. Omdat ze bang zijn wat mensen van onze vriendschap zal vinden in negatieve zin. Bang dat anderen hun zullen afkeuren omdat ze vrienden met mij zijn. Wij bewijzen de wereld dat je wel vrienden kunt zijn met iemand met een beperking.


Mensen met een beperking hebben ook gewoon gevoelens zoals ieder andere ‘normale’ persoon. Wij willen ook alleen maar gehoord en gezien worden. En nog het allerbelangrijkste gewoon met de rest van de maatschappij mee kunnen doen. Door onze vriendschap kan ik dat ook. Jij laat zien dat ik ook gewoon een persoon ben. Iemand met struggles zoals ieder ander persoon. Maar ook gevoelens en jij gunt het mij om mee te doen en mezelf te laten zien.


Nogmaals dank je wel. En I love you.


Xxx Sabine Lieve Sabine,


Jij vroeg mij een brief aan jou te schrijven over hoe ik onze vriendschap zie. Toen ik jou vroeg of je mij kon uitleggen wat precies de bedoeling was gaf jij het volgende aan: “Ja, hoe je onze vriendschap ziet en hoe je het vindt om bevriend te zijn met iemand met een beperking”.


Op dat moment moest ik je gelijk even onderbreken. Ik zie jou namelijk helemaal niet als mijn beste vriendin met een beperking. Ik zie jou als Sabine, mijn beste vriendin die uniek is op haar eigen manier, net als eigenlijk iedereen dat is. Ik zie jou als mijn beste vriendin waar ik enorm trots op ben. Iemand waar ik al jaren op kan bouwen, mee kan lachen, leuke dingen kan ondernemen en alles durf te vertellen.


Wel zie ik dat je het af en toe erg moeilijk hebt. Je bent vaak niet altijd even tevreden met jezelf en uit dit (gelukkig!) zo nu en dan naar mij. Op zulke momenten probeer ik je te helpen/steunen en samen oplossingsgericht te denken. Ik weet dat het niet altijd bij je aankomt en/of je mijn steun en adviezen aanneemt. Maar ik zal keer op keer achter je staan en naar je luisteren. Samen staan we sterk en kunnen we deze (soms wat moeilijke) wereld aan.


Lieve Sabine, ik ben trots op jou en onze vriendschap.


-Juliëtte

145 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


lindavanbelsen
lindavanbelsen
Feb 16, 2022

Wat een mooie vriendschap en een mooie brieven. Ik denk dat je vriendin “gewoon” jou ziet en dat dat helemaal goed is zoals het is. Jij bent goed zoals je bent 🤗

Like

Maroeska Teho
Maroeska Teho
Feb 16, 2022

❤️💫 mooi om te lezen!!

Like
bottom of page