top of page

Therapie en een jong kind

De nood is hoog en je hebt hulp nodig. Je bent zover om de stap te zetten en een therapie traject aan te gaan. En je hebt een kleine dreumes in huis. Misschien wel 2 kids onder de 2 twee. Hoe is het om met een jong kind in huis een therapie traject aan te gaan? In dit blog vertel ik waar je tegenaan kunt lopen en je dus op voor zou kunnen bereiden en geef ik je 3 tips die je kunnen helpen! Lees je mee?


Psychisch kwetsbaar en kinderen

Als ouders zijnde heb je het beste voor met je kind. Je gunt ze de wereld en ook al weet je dat ze hun eigen fouten mogen (misschien zelfs moeten) maken, wil je ze daar het liefst voor beschermen. Als je last hebt van psychische klachten, kan het al een hele uitdaging zijn om voor jezelf te zorgen. Laat staan voor je kindje. Afhankelijk van wat voor klachten je ervaart, kun je tegen verschillende dingen aanlopen. Het kan alle kanten opgaan. Van strenge gedachten over wat voor slechte ouder je misschien bent, tot het gevoel dat je je kind niet genoeg aandacht kan geven. Of van het teveel bij je houden van je kind, tot het afstoten en niet omkijken naar je kind. Allemaal hele moeilijke situaties, waar je het beste hulp bij kunt zoeken. Maar hoe doe je dat, werken aan jezelf als je ook een zorgtaak hebt als ouder?

Hulp vragen

Ik denk dat er meerdere blogs hier bij Huis van Herstel te vinden zijn waarin staat dat hulp vragen zo essentieel is. In het “Herstel kan wel” programma van Huis van Herstel word hier ook aandacht aan besteed. De meeste mensen vinden het namelijk nog niet zo makkelijk om een ander om hulp te vragen. Vaak omdat ze hier zelf een oordeel over hebben en vinden dat ze het allemaal zelf maar moeten kunnen. Maar zo werkt het vaak niet. Hulp vragen is 1 van de krachtigste dingen die je kunt doen. Want als jij niet oké bent, kun je ook niet oké zijn voor je gezin, kind of omgeving. Hier begint het dus eigenlijk mee nadat je opgemerkt hebt dat het niet zo verder kan. Zoek hulp, vraag hulp. Neem iemand mee naar een afspraak met de huisarts als je niet alleen durft, vraag iemand even op je kleine te passen tijdens een intake bij je psycholoog. Maar schroom ook niet om een uurtje langer oppas te vragen. Zodat je na deze zware intake even kunt gaan liggen. Stiekem gelijk een dikke eerste tip.

Een intake, behandeling, deeltijd therapie, een opname.. het koste allemaal rete veel energie. En energie is vaak iets wat je al goed in de gaten moet houden met een psychische kwetsbaarheid. Daarnaast ben je ouder en wil je er zijn voor kind. Probeer, waar dit lukt, altijd wat langer oppas te regelen dan je daadwerkelijk voor je afspraak nodig hebt. Zo heb je de kans om je rustig voor te bereiden, maar ook om daarna dus even bij te komen. Denk aan een kort dutje of een meditatie. Zo kun je tot jezelf komen voordat je de drukte met je kinderen weer ingaat.

Financiën en opvang

Het kan voorkomen dat jij volledig bent uitgevallen door je ziek zijn. Hierdoor werk je misschien al een tijd niet, zit je in de ziektewet of heb je een uitkering. Het kan zijn dat je inkomen ineens heel erg veranderd is waardoor je bijvoorbeeld niet meer optimaal gebruik kunt maken van je opvang. Zolang jij en je partner beiden een werkgever hebben, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Zorg dat je goed doorgeeft hoeveel inkomen je hebt, zodat je niet teveel krijgt. Het zou erg vervelend zijn als je moet terugbetalen. Kijk ook goed naar het aantal uur waar je recht op hebt. Vind je dit lastig? Vraag hier dan ook zeker hulp bij! Probeer al je therapie afspraken binnen deze uren of dagen opvang te passen.

Krijg je een uitkering of heb je geen inkomen? Dan heb je helaas geen recht op deze toeslagen. Dat kan betekenen dat je geen gebruik kunt maken van een kinderdagverblijf of gastouder omdat het simpelweg erg duur is! Hierin heb ik een paar tips voor je zodat je toch je therapietraject zonder teveel stress kunt volgen.

- Peuterspeelplaats: Heb je een kindje tussen de 2 en de 4 jaar? Dan kun je misschien terecht bij de peuterspeelzaal. Je kunt je kind hier vaak een dagdeel naar toe brengen. Je zult dus iets strakker moeten plannen en goed rekening moeten houden met je afspraken. Wellicht zou je vanuit je omgeving kunnen regelen dat een opa of oma je kind ophaalt en het andere dagdeel oppast. Zo krijg je alweer wat meer ruimte! Wanneer je niet in aanmerking komt voor toeslag, kun je via je gemeente een peuterwerkregeling aanvragen. Afhankelijk van je inkomen krijg je subsidie vanuit je gemeente. Zo word je geholpen met het kostenplaatje, heeft je kind een gezellige dag en kun jij aan jezelf werken. Win-win


- Sociaal Medische Indicatie (SMI): Als je sociale of medische problematiek hebt, en je hebt echt opvang nodig, maar je hebt geen recht op toeslag? Dan kun je deze indicatie aanvragen bij je gemeente. Het is per gemeente verschillend via welke weg je dit aanvraagt. Soms kun je bij je gemeente zelf terecht, soms moet je bij het Centrum voor Jeugd en Gezin zijn. Het is slim om dit even goed te checken. Hiervoor kun je gerust contact opnemen met je gemeente.


Via de Sociaal Medische Indicatie kunnen kun je tijdelijk financieel geholpen worden. De kosten voor de opvang (gedeeltelijk) vergoed. Let op, het screeningsproces kan behoorlijk streng zijn. Er zijn per jaar een x-aantal SMI-plekken beschikbaar en er word gekeken naar je volledige situatie en meegedacht met eventuele andere oplossingen. Daarnaast is deze vergoeding tijdelijk. Je krijgt bijvoorbeeld 6 maanden vergoeding zodat jij in die 6 maanden aan jezelf kunt werken, en een vaste oplossing kunt zoeken voor je opvang. Vaak kan het ook eenmalig verlengd worden als je meer tijd voor je traject nodig hebt.


- Meeleefgezin: Je kunt een beroep doen op een meeleefgezin. Er zijn verschillende organisaties die je hierin begeleiden en een passend gezin in de buurt zoeken. Deze gezinnen bieden een plekje aan voor jouw kindje om ‘mee te leven’ met hun gezin. Het ontziet jou al ouder en geeft je ruimte om te werken aan je klachten. Vaak zijn deze gezinnen bedoeld voor ouders met psychische problemen of ernstige ziektes. Er zijn geen kosten verbonden aan deze plek. Hoe het precies werkt qua tijden etc. is per organisatie en gezin verschillend. Deze gezinnen bieden dus niet een ‘opvang’ aan zoals je verwacht bij bovenstaande opties. Er wordt dus geen programma geboden en geen thema waarin je kind dingen leert. Je kind draait mee in een dag van dit gezin en voelt/ervaart hoe dit is. Voor onstabiele situaties kan het voor je kind heel fijn zijn om een stabiele situatie mee te maken. En ook hier win-win. Want jij kunt een therapietraject aangaan en ruimte maken voor jezelf.


Jij bent een goede ouder

Ik denk dat het onwijs belangrijk is om te noemen dat je niet faalt als je therapie nodig hebt. Jij faalt niet als ouder, je bent geen slechte ouder en je verpest je kind niet. Het zijn misschien niet direct de gedachten die je had, maar iets in deze richting zal je wellicht herkennen. Door goed voor jezelf te zorgen, kun jij toewerken naar de ouder die je graag wilt zijn voor je kind. En daarbij komt, jouw kindje heeft alleen jou nodig. Jouw liefde. Die heeft niet nodig dat je elke week in het zwembad ligt, of 2 ochtenden in het krijspaleis doorbrengt. Jouw kind mag emoties zien, en mag zien dat het soms allemaal even lastig is. Dit maakt jou geen slechte ouder. Het feit dat je hulp vraagt en opvang nodig hebt, maakt je geen slechte ouder. Het maakt je sterk en juist een goede ouder. Je wilt namelijk het beste voor je kind, en weet dat jij daarvoor eerst het beste voor jezelf mag willen. Je bent het waard om je beter te voelen en een traject aan te aan wat jij nodig hebt. Dat wilde ik je graag nog op je hart drukken.

Tips:

Nog even samenvattend de 3 tips die ik voor je hebt:

1. Vraag hulp! Aan je netwerk, aan je huisarts, aan je behandelaar. Vraag het.

2. Plan tijd in voor jezelf, die je niet kwijt bent aan behandelingen en afspraken. Neem wat extra tijd om bij te komen, te ontspannen of creatief te zijn.

3. Zoek uit via welke weg jij recht hebt op opvang. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. En als je door de bomen het bos niet meer ziet, ga naar tip 1 😉

Bonustip: probeer zoveel mogelijk te kijken naar alles wat je wel lukt met je kleintje. Je zult zien dat je veel meer goed doet dan je denkt.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page