top of page

Re-integreren en Huis van Herstel

Bijgewerkt op: 24 aug. 2021

Vorig jaar mocht ik starten met het creatief herstelprogramma. Vooraf dacht ik dat ik in 12 weken zou gaan leren om meer creatief te zijn en meer te ontspannen maar het bleek zoveel meer dan dat.


Het jaar ervoor viel ik uit met een depressie. Het duurde een tijdje voordat ik met therapie kon starten en werken lukte mij helemaal niet. Na een periode van 9 maanden therapie was de depressie echt al veel minder en voelde ik me eindelijk weer stabiel. Op advies van de bedrijfsarts ging ik starten met re-integreren maar al snel merkte ik dat tijdens het opbouwen van mijn uren, ik me langzaam weer slechter ging voelen. Ik baalde enorm want ik wilde echt heel graag weer gewoon terug naar hoe het was voor mijn depressie. Hoe harder ik probeerde hoe slechter het leek te gaan. Ik merkte dat ik terugviel in oude patronen en wist niet goed hoe ik hieruit moest stappen of hoe ik dit moest aangeven op mijn werk. Mijn werkgever en collega’s hadden hetzelfde verwachtingspatroon van mij als voor mijn ziek zijn en het lukte me niet om hieraan te voldoen.


Na 8 weken opbouwen viel ik weer uit. Ik melde mij weer ziek en na twee weken thuis begon ik weer langzaam met opbouwen. Ook nu voelde ik het na een aantal weken weer misgaan. En toen kwam via via Huis van Herstel op mijn pad. Het voelde alsof het zo moest zijn en ik melde me aan via de website. De eerste kennismaking was fijn. Ik voelde me gehoord, gezien en begrepen. Ik wilde graag starten en heb dit voorgelegd bij mijn werkgever. Ik mocht tijdens het re-integreren 12 weken lang 1 dagdeel per week naar Huis van Herstel om daar rustig verder te werken aan mijn herstel.
Al de eerste dag in het programma voelde ik veel verbinding met de andere mensen in de groep. Omdat je allemaal op hetzelfde punt zit in je herstel herken je elkaars worstelingen. Je hebt aan een half woord genoeg en door ook te horen hoe anderen hiermee omgaan werkt dat inspirerend. Omdat de begeleiding ook ervaringsdeskundige zijn is dit heel fijn. Op gelijk niveau met elkaar praten lucht zoveel op. In het programma vond ik de meditaties in de ochtend altijd heel prettig. Deze hielpen mij echt om even tot mezelf te komen. De mooie visualisaties hierin geven zoveel inzicht en dat nam ik echt elke keer weer met me mee de week in. Het creatieve gedeelte hielp mij om even stil te staan en uit mijn hoofd te komen. Gewoon ontspannen en tijd nemen voor mezelf zonder dat ik echt iets moet, was zo fijn. Dit heb ik thuis ook veel gedaan en nu na een jaar doe ik dit nog steeds. Het helpt me om bewust tijd voor mezelf vrij te maken. De methodiek waar Huis van Herstel mee werkt heeft me echt geholpen om te leren kijken naar wat ik allemaal wel kan. Maar het gaf me ook veel inzichten in waar het elke keer misging. Waar ik nog meer mijn grenzen aan mocht geven, en waar het belangrijk is om de regie zelf in handen te houden. Door het programma van Huis van Herstel ben ik niet meer teruggevallen tijdens mijn re-integratie maar gaf ik duidelijk aan wat ik nodig had van mijn werkgever en collega’s om in langzaam tempo weer op te bouwen. Nu een jaar later denk ik nog bijna dagelijks terug aan de dingen die ik heb geleerd bij Huis van Herstel. Het programma heeft mij echt op een andere manier leren kijken naar mijzelf en naar mijn leven. Het voelde elke week weer als een cadeautje dat ik in die veilige setting en met de fijne groep zo aan mezelf mocht werken. Het creatief Herstelprogramma heeft gezorgd dat ik alles wat ik in therapie heb geleerd op een goede manier kan toepassen in mijn dagelijkse leven.


Nog wekelijks sta ik in contact met de warme community die Huis van Herstel biedt. Als ik ergens tegenaan loop is er altijd iemand die een luisterend oor voor me heeft, of me die liefdevolle schop onder mijn kont geeft wanneer dit nodig is.


Tegen iedereen die nu aan het re-integreren is en dit erg moeilijk vindt zou ik willen zeggen, meld je aan! Ga in gesprek. Dit programma is zo ontzettend waardevol en verandert je leven in positieve zin!Liefs,Simone


Wil je naar aanleiding van ons blog contact met ons opnemen vul dan ons contactformulier in.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page