top of page

Nou hoor je het ook eens van een man!

Peter is een van de eerste mannen die bij ons het Herstel kan Wel programma heeft gevolgd. Het was al snel duidelijk dat hij met een van de pijlers van het programma niet zo veel heeft: Creativiteit. Dat intrigeerde mij. Peter is namelijk fotograaf en maakt prachtige landschapsfoto's. Het is een half jaar geleden dat hij het programma heeft afgerond en hij komt graag naar het atelier in Zevenaar om in gesprek te gaan over zijn ervaring.


Terugblik

Op mijn vraag hoe hij terugkijkt op de creatieve activiteiten antwoord hij: "Het is niet dat ik niet wil knutselen, ik deed het allemaal wel maar ik zou er thuis nooit aan beginnen". Al snel herinneren we ons dat we tijdens het programma zochten naar activiteiten waarmee ook mannen hun hoofd leeg kunnen maken of die hen helpen zich te ontspannen. Peter benoemt dat hij vanuit het plantenasiel in contact is gekomen met Huis van Herstel en dat de eerste activiteit die we deden (plantjes verpotten) hem wel inspireerde om hulp te vragen voor het verpotten van zijn palm. Een aantal weken later maakten we met hout, spijkers en touw heuse draadkunst en ging Peter aan de slag om in zijn camperbus een schoenenplank op te hangen.


Functionele creativiteit

Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te scheppen. Peter geeft aan dat het voor hem het beste werkt wanneer dat nieuwe een concreet resultaat is en dan het liefst iets wat nut heeft. Ik moet denken aan de handvaardigheidslessen op school. Daar werkten we aan een gebruiksvoorwerp: een kastje, fotolijstje, etui. We waren functioneel creatief. Als ik nu de definitie van handenarbeid lees moet ik wel een beetje gniffelen: werk dat je met je handen, gereedschap en kleine machines doet Voorbeelden:`breien, knutselen en andere ontspannende vormen van handenarbeid. Voor Peter brengt creativiteit geen ontspanning. Waarschijnlijk omdat het naar zijn idee altijd iets nuttigs moest opleveren. Hij vertelt dat het plankje dat hij in eerste instantie had opgehangen toch niet helemaal voldeed. Dat hij daarna aan de slag ging met het verbeteren ervan en hij nu helemaal tevreden is. Hij voegt eraan toe: "het is geen mooi plankje maar wel een goed plankje".


Ontspannen

We maken een overstapje naar zijn fotografie. "Tijdens het programma werd ik uitgedaagd om juist zonder camera op pad te gaan. Ik ben altijd op zoek naar mooie plaatjes en kan me schuldig voelen als ik nèt dat ene beeld mis. Gewoon genieten van een mooie zonsondergang, de verandering in kleur en in het moment zijn is dan echt lastig". Dat is niet alleen een uitdaging voor iedereen met een creatief brein. Ook het psychisch kwetsbare brein heeft moeite met ontspanning. "Mensen zeggen wel eens tegen mij hoe heerlijk het hen lijkt om een camperbusje te hebben zoals ik heb. De vrijheid te hebben om te gaan waarheen en wanneer je wilt. Mij kost het soms echt moeite om te gaan. Terwijl ik weet dat als ik eenmaal onderweg ben het helemaal ok is. Ik had de bus al helemaal klaar staan voor vertrek maar instappen en wegrijden was nog niet gelukt. Wat dat betreft kan vrijheid ook te groot voelen. Alsof het mijn plicht is om er alles uit te halen wat er in zit. Niet echt een heel ontspannen gedachte. Jouw vraag voor een gesprek kwam dus precies op het goede moment. Nu had ik een reden om te gaan".


Genieten van het proces

Creativiteit ziet er voor iedereen anders uit. Het kan in je manier van denken of waarnemen zitten of in het daadwerkelijk creëeren van een fysiek tastbaar stuk. Hoe je dat stuk dan wilt noemen maakt niet uit. Tijdens het programma hopen we dat je kunt ervaren dat de bezigheid je ontspanning, rust of misschien wel een inzicht brengt. Naar een deadline of (al dan niet van jezelf) moeten toewerken naar een bepaald resultaat kan het plezier in je bezigheid weghalen. Ik spreek uit ervaring ;-)

Peter geeft aan dat hij een mooi natuurgebied in omgeving Zevenaar heeft uitgezocht om met zijn camera op pad te gaan voor hij richting Normandïe vertrekt maar dat hij eigenlijk toe is aan rust. We bedenken op tijd dat we onze ontmoeting natuurlijk ook nog even vast moeten leggen. Peter heeft dit duidelijk vaker gedaan en bedenkt verschillende scènes en voor hij zijn reis hervat besluit hij eerst dus nog even van het zonnetje genieten. Nog geen half uur na zijn vertrek krijg ik een filmpje van de foto's en opnames die hij zojuist gemaakt heeft. Creatief? Nee joh! Daar heeft Peter niet zoveel mee.


Deze foto’s en meer vind je op de instagram pagina van Peter: https://www.instagram.com/peter_van_haastrecht/


Liefs,

Esther


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page