Nergens anders lijkt het taboe op praten over mentale gezondheidzo groot als op de werkvloer.

Een blog over werken met psychische klachten & mentale problemen.


Hoi, ik ben Thies. En ik was lange tijd mentaal ziek en mijzelf behoorlijk kwijt. Maar later meer

daarover. Laat ik beginnen met mijzelf iets meer te introduceren. Ik ben woonachtig in het bruisende Amsterdam, houd van sport, films, honden, reizen, lezen, wandelen en zelfontwikkeling. Klinkt als een redelijk normale 31-jarige zou je denken, toch? Alleen in die 31 keer dat ik om de zon heb mogen draaien ben ik ook gediagnosticeerd met twee keer Post Traumatisch Stress Syndroom, een burn-out, twee depressies, een negatief zelfbeeld en heb ik ook flink wat overgewicht verloren. Het is een flinke rugzak aan psychische klachten en mentale ziektes die ik meedraag. Op dit moment kan ik gelukkig zeggen dat ik ze allemaal overwonnen heb, maar het was geen gemakkelijke weg.


Deze reis in mentale gezondheid begon ik actief te delen op Instagram toen mijn burn-out en eerste depressie werden gediagnosticeerd. Toen ik die diagnose kreeg verklaarde dat een heleboel dingen en viel veel op zijn plek. Ik had een heftig jaar achter de rug met familie- problemen, issues op werk, hoge verwachtingen van mijzelf en het niet uitten van mijn gevoelens. Ik liep compleet vast. Het viel mij echter op dat ik weinig mannen om mij heen en ook op social media zag die open zijn over hun mentale problemen en psychische klachten. Dus ben ik @thiescipline begonnen op Instagram, om als man open te zijn over mijn mentale ziektes en de reis die ik daarin aflegde.


Tot zover mijn introductie. In dit blog wil ik het graag hebben over werken met psychische klachten en mentale problemen. Specifiek omdat we op dit moment niet alleen in een Corona-crisis zitten, maar ook in een crisis van mentale gezondheid. Ik zie in ons land een steeds grotere groep mensen mentale klachten en psychische problemen ervaren. Om het nog maar niet te hebben over de vloedgolf aan burn-outs die ik ook nog verwacht in de komende jaren. Het lijkt er op dat de druk die op ons leven staat voor veel mensen resulteert in een olievlek van mentale ziektes. Druk om een sociaal leven te hebben, te sporten, gezond te eten, hobby's te onderhouden. Druk om een goede vader, moeder, vriend(in), broer, zus, oom, tante te zijn. En ja, ook werkdruk draagt hier aan bij.


De redenen voor mijn burn-out en depressie 2 jaar geleden waren deels persoonlijk, maar ook grotendeels te wijten aan mijn werk op dat moment. Een