top of page

Geld maakt niet gelukkig, maar wel gezond?

Drie daagse workshops, in de bossen met gelijkgestemden, een weekend op de hei om te werken aan je mentale weerbaarheid of geiten yoga Je kan het zo gek niet bedenken wat je kan doen om aan je mentale gezondheid te werken buiten de GGZ om. Via je huisarts hulp zoeken is voor de meesten de eerste stap, toch zijn er ook veel voorbeelden dat mensen zelf op zoek gaan naar iets wat bij hun past en tegenwoordig is dit aanbod erg groot.


Via sociaal media vliegen de coaches je om de oren. Allemaal op een eigen manier en even

enthousiast. Wat hun aanbieden is de weg naar bevrijding van alle mentale problemen.

Zoveel dagen in een warm land, werken aan jezelf en verbinding met anderen. Vaak presenteren ze een mooi filmpje, enthousiaste kreten als 'wil jij ook het beste uit je leven halen?, wil jij ook leven in je kracht?' Termen die het goed doen, mooie plaatjes en iemand die erg enthousiast is. Aanstekelijk dus als je op zoek bent naar een traject die jou gaat helpen.


Een aantal keren kregen de woorden van zo'n coach mij te pakken. Het sloot aan op mijn denkwijze, hun enthousiasme was aanstekelijk en het gevoel 'daar moet ik aan mee doen!' Vervolgens ging ik op onderzoek uit wat de kosten waren. Helaas was dit voor mij altijd onbetaalbaar. De therapieën die ik gedaan had via de reguliere weg waren prima en hebben mij absoluut geholpen, maar ik wou meer, ik had meer nodig. Een aantal keren in het verleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en zo'n coach benaderd over het kostenplaatje. Het viel mij op dat de meeste niet mee gingen denken maar juist mij gingen

overtuigen waarom dit een goede investering was in jezelf. Dat had ik al begrepen maar als het je het geld niet hebt, dan heb je het niet hé? Ik legde mijn situatie uit, alleenstaande ouder, vier kinderen en een bijstand uitkering. Volgens mij heb je dan een aardig beeld van mijn financiële situatie dacht ik toch? Vaak kreeg ik te horen dat dit heel jammer was, maar ook hun moesten brood op de plank hebben. Natuurlijk begrijp ik dat, dit is hun werk en voor niets gaat de zon op.


Ik heb mij toch vaak afgevraagd, als je echt mensen wilt helpen waarom bedenk je dan niet iets voor mensen met een smallere beurs? Wees creatief, misschien kan diegene op een andere manier betalen door iets te doen, vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. Vraag eens wat de ander voor jou kan betekenen, of kijk wat wél kan. Wat kan je wél doen om die ander te helpen, want ze kloppen niet voor niets aan.


Bij deze mijn oproep aan alle coaches, hulpverleners die trajecten aanbieden: Ga eens kijken wat je juist nu in deze bizarre tijd (waarmee iedereen worstelt) kan doen voor diegene met minder financiële middelen. Al zou het maar één iemand zijn die je kan helpen, als iedereen één iemand helpt komen we al een heel eind.


Het Huis van Herstel is een goed voorbeeld wat mij betreft voor andere coaches/instellingen die mensen willen helpen. Ze steken een hand naar je uit maar houden die ook vast, ongeacht of je geld hebt. Waarschijnlijk blijven er daarom ook zo veel mensen die vervolgens vrijwilligers worden, je bent niet minder of anders, je hoort erbij.


Alle liefs,

Maroeska

Ps: Met deze blog heb ik mijn eerste afbetaling ingelost ;-)

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page