top of page

Extravert of Introvert

Bijgewerkt op: 24 aug. 2021


Weet jij van jezelf of je Introvert of Extravert bent? Vaak weten we het wel, maar wat dat verder inhoud is niet altijd bekend. Belangrijk om te benoemen is dat het geen label is. Het is geen diagnose maar een karaktereigenschap. Als je weet of je meer introvert of extravert bent kunt je kun je hier beter mee omgaan en vooral bewuster omgaan met je energie en de manier waarop jij oplaadt.


Je kunt prima kenmerken van beide hebben en val je precies in het midden dan ben je een Ambivert. Mensen met een introvert karakter kunnen zich extravert gedrag aanleren om sociaal maatschappelijk gewenst gedrag te vertonen om minder buiten de boot te vallen voor hen gevoel.Kenmerken Introvert


 • Kan verlegen of terug getrokken zijn.

 • Verliest energie door contact met anderen.

 • Heeft moeite met grote groepen.

 • Laad op door alleen te zijn.

 • Verwerkt dingen liefst in stilte.

 • Vind small talk moeilijk of niet leuk.


Tips voor introverts: neem de ruimte om even (alleen) bij te komen na een drukke dag. Voer gesprekken die ergens over gaan. Voel je vrij om ook in stilte samen te zijn met iemand. Creëer een rustige omgeving die helemaal van jou is. Neem de mogelijkheid om na te denken voor je reageert. Kies contacten die jou begrijpen dat je af en toe gewoon alleen wilt zijn. Spreek een op een af met mensen.Kenmerken Extravert


 • Maakt makkelijk contact met anderen.

 • Geen moeite met grote groepen mensen.

 • Neemt vaak de leiding in sociale contacten.

 • Krijgt energie van contact met anderen.

 • Vind small talk fijn.

Tips voor Extraverts: Zoek uit waar je energie van krijgt en bij welke mensen je dit ook kan uiten. Ken je grenzen en bewaak deze goed zodat je batterij niet snel leegraakt. Blijf in contact met je lichaam. Zoek lekker die gezelligheid op maar let op dat je niet je grens overgaat.


Helemaal zwart wit is dit natuurlijk niet, maar als je jezelf beter hierdoor leert kennen dan kun je verder werken aan nog fijner in het leven staan.


80% van de mensen is extravert. Introvert mensen ervaren meer psychische klachten. De meeste vrouwen die bij ons komen zijn dan ook introvert. De maatschappij is vooral ingerichte op extraverte mensen. Probeer dus introvert zelf jouw leven aan te passen zodat het voor jou werkt. Zie deze karaktereigenschap als een kracht in plaats van valkuil. Het kan je alleen maar meer inzichten geven en je een mooi handvat bieden om je leven naar in te richten.


Dankjewel voor het lezen van dit blog. Heb je hier wat aangehad dan zouden wij het fijn vinden als je een reactie achterlaat of hem deelt op social media.


Liefs ons


Wil je naar aanleiding van ons blog contact met ons opnemen vul dan ons contactformulier in.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page