top of page

5 manieren om te mediteren

Bijgewerkt op: 24 aug. 2021

Je leest het overal, mediteren is goed voor je. Maar waar de doorgewinterde mediterende persoon er bij zweert, heb jij moeite om überhaupt 2 minuten even stil te zitten. Dus hoe gaat dit je in hemelsnaam lukken? Hierbij delen wij onze tips hoe wij zijn begonnen met mediteren en dit langzaam hebben kunnen uitbreiden naar lange sessies.


Focus op ademhaling

Vind een comfortabel plekje waar je even ongestoord kan zitten en sluit je ogen. Je begint met rustig 3 keer in en uit te ademen. In door je neus en uit met een zucht door je mond. Zucht die spanning er maar uit. Daarna leg je je handen op de plek waar je lichaam beweegt met het in en uitademen. Bijvoorbeeld op je borst of buik. Probeer dan je ademhaling iets te laten zakken. En als het lukt maak je je uitademing net iets langer dan je inademing.


Adem zo even rustig door. En tadaaa je bent aan het mediteren! Door te focussen op je ademhaling ga je vanuit je hoofd naar je lijf. En tuurlijk die gedachten gaan nergens heen. Dat is niet erg. Word je er bewust van ga dan gewoon weer met je aandacht naar je ademhaling. Zonder oordeel.In stilte wandelen in de natuur

Lekker wandelen in de natuur kan enorm meditatief zijn. Tuurlijk kan je lekker kletsen met iemand of muziek luisteren maar om echt even een rustmoment te creëren kun je dit ook in stilte doen. Probeer tijdens het wandelen je ademhaling in je buik te houden. Door langzaam te in en uit te ademen. Wat ook helpt tegen alle gedachten is de focus op je omgeving te leggen. Dus verwonder je je over al het moois van je tegenkomt in de natuur. Mooie bomen, bloemen of misschien zelfs beesten. Leiden je gedachten je af? Stop dan even en focus weer even op de ademhaling en ga verder met verwonderen. Heb geen oordeel over dat je afgeleid word. Dit worden we allemaal! Het gaat erom wat je erna doet.


In je tuin of op het balkon een kop thee drinken in stilte

Juist als je je gaat focussen op dat je niet mag denken, wat gebeurt er dan? Juist, dan ga je denken. Want wat je aandacht geeft dat groeit. Gedachten komen en gaan, dat gebeurt bij iedereen. En er tegen vechten heeft echt geen zin. Wel kan je proberen je aandacht ergens anders op te leggen. Zet een kop van je favoriete thee of koffie en vind een fijn plekje in je tuin of balkon. Mocht je beide niet hebben zoek dan een plekje dichtbij je huis waar je even ongestoord kan zitten genieten van je favo drankje. Ga zitten en laat alle omgeving geluiden maar rustig binnen komen. Vogels die fluiten of een trein die langs komt. Of misschien heb je wel een zacht meditatief muziekje aangezet. Kijk rustig voor je uit en luister...... Wat hoor je allemaal? Door de aandacht op de geluiden te leggen gaat de aandacht weg van je gedacht en wederom zit je toch stiekem weer heel fijn te mediteren.Shake it off

Een 4e perfecte manier om alles even los te laten is om je favoriete dansmuziek op te zetten en even helemaal los te gaan op de muziek. Schud alles er maar lekker even uit. En ik hoor je denken: ja dat is super van je, maar ik heb helemaal niet zoveel kracht of misschien ben je wel heel moe. Dat snappen we heel goed! Je kunt dit echt helemaal op je eigen manier doen. Het gaat erom dat je je even laat meevoeren met de muziek. En dat kan door heel hard te dansen, maar ook door gewoon lekker heen en weer te wiegen. You can do it!


Bodyscan

En last but zeker not least is het doen van een soort bodyscan ook echt een hele fijne manier om even te ontspannen. Ga lekker op bed of de bank liggen. Zet een zacht ontspannen muziekje op, misschien heb je wel een diffuser en zet je die fijn aan. En haal dan 3 keer rustig adem. In door je neus en uit door je mond. Wanneer je je langzaam wat ontspant ga je in gedachten elk deel van je lichaam af. Je begint bij de voeten. Die span je aan en bij de uitademing laat je ze weer los. Dan ga je naar je benen, die span je aan en bij de uitademing laat je die weer los. En zo ga je je hele lichaam af. Ook hier geldt: span aan op een manier die werkt voor jou. Heb je een pijnlijk lijf dan span je een klein beetje aan. Het gaat erom dat aanspannen en loslaten ontspanning geeft. Het is niet de bedoeling dat het je extra pijn geeft. Heb je je hele lichaam gehad? Dan span je nog als laatste alles een keer tegelijk aan en adem dan even rustig door. Voel bij elke uitademing meer spanning je lichaam verlaten.


Zo dit waren onze 5 tips om te mediteren. We hopen dat je hier wat aan hebt gehad en laat het ons gerust weten als je ze uitgeprobeerd hebt. Vinden we leuk!


Ps. wil je eens een stiltezondag bij ons meemaken waarbij we een dag in stilte doorbrengen en we je begeleiden bij een meditatie? Kijk dan eens in onze agenda.


Wil je naar aanleiding van ons blog contact met ons opnemen vul dan ons contactformulier in.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page