top of page

Hoe hebben je financiën invloed op je mentale gezondheid?

Veel van de mensen met wie wij samenwerken hebben soms of vaak te maken met onrust op het financieel gebied. Door ziekte raken ze hun baan kwijt of ze moeten minder uren gaan werken. En mensen die al langer ziek zijn hebben vaak een uitkering en dat is vaak ook geen vetpot. Zorgen of je wel genoeg geld voor boodschappen hebt, aan het einde van je geld een stukje maand overhouden of onverwachte rekeningen die je niet kan betalen zijn een grote bron van onrust voor een mens. Het kan zorgen voor paniekaanvallen, vermijdgedrag, slapeloze nachten enzovoort. En dat draagt dan ook weer niet bij aan een goede mentale gezondheid. En juist die cirkel waar je dan soms in terecht kan komen, kan ervoor zorgen dat je echt in de financiële problemen terecht komt.


En stel je nou eens voor dat je niet ziek bent, maar wel het financieel niet breed hebt of zelfs al in de problemen zit, dan kan dat er dan ook weer voor zorgen dat je in een depressie beland. Mentale problemen door je financiën is niet iets waar iedereen zich in kan inleven., Je weet vaak pas hoe heftig het is als je er zelf in zit. En het is ook zeker niet standaard jouw fout. Hoe dan ook, je verdient de hulp om het weer op orde te krijgen. Het is niet gek dat je daar soms iemand anders voor nodig hebt.


Hoe vraag je hulp bij Financiële uitdagingen.


Wat zijn financiële uitdagingen?

Is een simpele vraag, maar is het antwoord ook zo simpel? Het antwoord mogelijk wel, maar de uitvoering in de praktijk is het moeilijkste van alles. Want zeg nou zelf, loop je te koop met het feit dat je geen overzicht hebt in je geldzaken of dat je achter loopt met betalen van rekeningen en dat je geld sneller op is dan de dagen van de maand?


Dat gebeurt te weinig, door wat voor een reden of situatie dan ook.

Hulp vragen is dan de meest voor de hand liggende oplossing, maar ja dat is ook echt wel een uitdaging op zich en waar moet je zijn en wie kun je vertrouwen?


Wij nemen je graag mee in een aantal mogelijkheden:


  • Zoek een persoon (familie/ vriend enz.) bij voorkeur iemand die administratief onderlegt is en laat die persoon je helpen met het ordenen van je bonnetjes, papieren en het opstellen van een kasboekje en maak een overzicht van de te verwachte uitgave maandelijks, per kwartaal en zelfs jaarlijks. Iedereen wordt immers blij van overzicht en zo kun je zien wat je kunt verwachten en wat je beter kunt laten.

  • De gemeente biedt ook hulp, zij krijgen van de Rijksoverheid geld om inwoners te helpen bij het oplossing van financiële uitdagingen. In het geval van schulden, maakt de gemeente afspraken met schuldeisers. Dat heet het Minnelijk traject. Ook hebben zij een wettelijk traject (wsnp) dat wordt ingezet als 1 of meerdere schuldeisers niet willen meewerken, dit loopt via de rechtbank waarbij de gemeente je helpt. In het geval van Budgetbeheer beheert de gemeente of schuldhulpverlener je inkomen en zorgen zij voor de betalingen. Je kunt ook bij een Maatschappelijk werker terecht als je niet in aanmerking komt voor bovenstaande. De gemeente biedt daarnaast ook vaak gratis cursussen en trainingen aan over schulden en hoe je ze voorkomt. De gemeente helpt ook bij het vinden van werk. Neem vooral eens een kijkje online op de website van de gemeente wat er allemaal mogelijk is.

  • Het Juridisch loket, dat is een initiatief van de Rijksoverheid. Zij kunnen je helpen naast zaken als “Wonen & Buren”, “Werk & Inkomen”, “Familie & Relatie”, “Politie & Justitie” en “Aankopen & Garantie” dus ook met “Schulden & Incasso”. Zij geven gratis juridisch advies d.m.v. informatie, tips en voorbeeldbrieven op hun site en daarnaast is het mogelijk om persoonlijk advies in te winnen. Het advies is gratis, alleen de belkosten dien je te betalen, 4,5 cent starttarief en 0,10 per minuut met een maximum van € 12,50.

  • Is je situatie binnen het gezin, werk of omgeving verandert controleer dan ook de website van de Belastingdienst over toeslagen om zo te zien of je wellicht in aanmerking komt voor een extra toeslag.


Ervaar jij stress of weet je niet hoe je de financiële uitdaging aan moet pakken, weet dat wij er voor je zijn. Wij bieden een luisterend oor, hebben een netwerk om ons heen en wij kunnen je verder op weg helpen. Je hoeft je niet te schamen, wij weten hoe moeilijk dit kan zijn.

Voel je thuis bij Huis van Herstel. Wil je met ons in contact komen? Vul dan ons contactformulier in.


51 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 komentarz


Maroeska Teho
Maroeska Teho
24 sty 2022

👍🏻

Polub
bottom of page